vispaspoort

Verhaal van ‘Schol’

De schol heeft een gepigmenteerde zijde (donkerbruin tot donkergroen) en over het lichaam heldere oranjerode stippen en wordt maximaal 1 meter lang. De schol is een magere vissoort met een vrij neutrale smaak. Kleine schollen worden vaak panklaar verkocht, van grotere schollen koopt men meestal filets. Deze filets zijn het lekkerst wanneer ze gepaneerd en gefrituurd worden. Hele schol kan het beste gegrild of gebakken worden.

''MEI-SCHOL''
DE EERSTE DIKKE
SCHOL WORDT
GEVANGEN IN MEI

De meest aangevoerde vis van Nederland

Schol is een van de belangrijkste vissoorten voor de Nederlandse visserij. Het grootste deel van de schol exporteren wij naar Italië, daar is het vooral een vis voor kinderen. Het is een zeer gewilde consumptievis: aantrekkelijk geprijsd, gemakkelijk te bereiden, bijzonder smaakvol en niet vet.

Vangst

De eerste lekkere schol van het jaar wordt vanaf mei uit de o.a. de Noordzee gevist.  In Duitsland is dit fenomeen bekend als ‘Maischolle’ oftewel Meischol. De eerste vier maanden van het jaar wordt bewust minder op schol gevist omdat deze zich dan in de paaiperiode bevindt en het visvlees erg dun is, terwijl er vaak kuit in de vis aanwezig is. Er wordt daarom in deze periode niet gevist op schol. Om zo duurzaam mogelijk te vissen op deze soort wordt er in toenemende mate gebruik maakt van alternatieven voor de traditionele boomkortechniek zoals twinriggers, fly-shooters , outriggers en nieuwe technieken zoals sumwing en pulskor. Deze initiatieven lijken te werken, want het scholbestand in de Noordzee heeft er in 50 jaar nog nooit zo goed voorgestaan. Sinds 2009 is schol trots drager van duurzaamheidskeurmerk van MSC.

DE SCHOL VAN KOTTER P224